Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα (στα κόμιξ) – 117 χρόνια απ’ τη γέννηση του Καρλ Μπάρκς

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)


Ο Καρλ Μπαρκς γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1901 στο Μέριλ του Όρεγκον των Η.Π.Α. και τίποτε κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων δεν προδίκαζε την μετέπειτα ενασχόλησή του με τα κόμικς, καθώς ο πατέρας του ήταν αγρότης. Ωστόσο μια μέρα, παρατηρώντας κάποια γελοιογραφικά σχέδια ενός συμμαθητή του, αντιλήφθηκε ότι θα είχε μέλλον ως εικονογράφος. Η αρχή της καριέρας του όμως έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1920, οπότε το περιοδικό «Judge» δημοσίευσε σχέδιά του. Εν συνεχεία έγινε συνεργάτης του περιοδικού «Calgary Eye Opener», όπου δούλευε σαν σκιτσογράφος.

Σαν Σήμερα (στα κόμιξ) - Brian Bolland

Ο "Δικαστής Ντρεντ" του B. Bolland
(Του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Ο εμβληματικός Βρετανός καλλιτέχνης Brian Bolland έκλεισε προχθές Δευτέρα τα 67 του χρόνια. Γεννημένος στις 26 Μαρτίου του 1951, έγινε πασίγνωστος στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν ένας από τους πλέον εκφραστικούς σχεδιαστές της εξαιρετικής και διαχρονικής σειράς «Judge Dredd» του περιοδικού «2000 AD» Εκτός όμως της συνεισφοράς του σε αυτό, έχει σχεδιάσει υπέροχες εικόνες απασχολούμενος στην Ευρώπη (κυρίως εργαζόμενος για λογαριασμό της εταιρείας «D.CComics») αλλά και στις Η.Π.Α. για μια πλειάδα χαρακτήρων κόμικς, όπως των «Batman», «Camelot 3000» κ.α.

Εικονογραφημένες Σειρές #5 - Λουκ Όριεντ


 (γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Η εικονογραφημένη σειρά «Λουκ Όριεντ» («Luc Orient») ήταν μια δημιουργία του Γάλλου σεναριογράφου "Greg" - Michel Regnier (1931 – 1999) και του Βέλγου σχεδιαστή Eddy Paape (1920 – 2012) και πρωτοπαρουσιάσθηκε στο εβδομαδιαίο έντυπο «Tintin», στις 7 Ιανουαρίου του 1967. 
 Δυο χρόνια αργότερα οι εκδόσεις «Lombard» εγκαινίασαν μια σειρά από graphic novels του χαρακτήρα με συχνότητα 1-2 τεύχη ετησίως, που ολοκληρώθηκαν στα 1978 με την περιπέτεια «L'enclume de la foudre».  Η ιστορία του Λουκ Όριεντ δημοσιεύθηκε και στην Ελλάδα από τον εκδοτικό οίκο του Στέλιου Ανεμοδουρά στα τεύχη 29-120 του «Νέου Δυναμικού Μπλεκ» και συνέχισε στη «Νέα Περίοδο» του περιοδικού.

Γεύση από ‘90ς – Μπλεκ Νέα Περίοδος #678 (16/12/1992)


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ολοκληρώνουμε σήμερα το «ταξίδι» μας στην εξίσου εμβληματική δεκαετία του ’90 με την παρουσίαση του τεύχους 6781.226 με ενιαία αρίθμηση) του περιοδικού «Μπλεκ», ενός από τα πλέον ιστορικά εικονογραφημένα (κόμικς) που κυκλοφόρησαν ποτέ στην Ελλάδα. Η τιμή του εντύπου έχει ανέλθει στις 200 δρχ., αριθμεί 96 σελίδες (με εναλλαγή έγχρωμων-ασπρόμαυρων εικόνων στο εσωτερικό) έχει διαστάσεις 13,5 Χ 20 εκ. και στο εξώφυλλό του μας χαμογελά το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ Macaulay Culkin, ο 12χρονος τότε πρωταγωνιστής της περίφημης σειράς ταινιών «Μόνος στο Σπίτι».