Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Roy Race: ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!

Roy Race: απ' το πενάκι της Yv. Hutton
(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, από το λήμμα 'Roy of the Rovers', που ο ίδιος έχει επιμεληθεί στην ελληνική βικιπαίδεια)

Ο Ρόυ Ρέης είναι φανταστικός χαρακτήρας κόμικς, πρωταγωνιστής της σειράς "Roy of the Rovers", που δημοσιεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από το 1954 έως και το 2001, σε διάφορα έντυπα. Είναι ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής της φανταστικής ομάδας Μέλτσεστερ Ρόβερς, αρχηγός, προπονητής, πρόεδρος και ιδιοκτήτης της, σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Ήταν παντρεμένος από το 1976 έως το 1995 με την Penny Laine, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Η σύζυγός του απεβίωσε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όταν ο Ρόυ εργαζόταν ως προπονητής στην ιταλική ομάδα Monza. Σταθμούς στην καριέρα του Ρόυ Ρέης αποτέλεσαν η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου το 1975 και ο βαρύτατος τραυματισμός του το 1993, λόγω του οποίου αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. 



Ο Ρόυ Ρέης γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1938 και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Μέλτσεστερ στα 1954-55, κατόπιν εισήγησης του σκάουτερ του συλλόγου Alf Leeds. Σύντομα, το μεγάλο του ταλέντο οδήγησε στην καθιέρωσή του ως ενός από τους σπουδαιότερους σκόρερ της Α΄κατηγορίας Αγγλίας, ενώ το αριστερό του σουτ, αποκλήθηκε ο πύραυλος του Ρέης ("Race's Rocket"), ύστερα από την εκπληκτική του απόδοση στον Τελικό του Ευρωπαϊκού κυπέλλου του 1970


Ο Ρόυ Ρέης διέγραψε μια από τις μακροβιότερες καριέρες στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Κατάκτησε κάθε είδους τίτλο σε διασυλλογικό επίπεδο, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας της Αγγλίας. Το 1976 παντρεύτηκε τη γραμματέα του συλλόγου και κόρη του γενικού διευθυντή Μπεν Γκάλογουέι Penny Laine και ένα χρόνο αργότερα γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους Ρόυ τζούνιορ και Μελίντα. Ένα ακόμη παιδί τους ήρθε στον κόσμο το 1982, το οποίο ονόμασαν Νταϊάνα, προς τιμή της πριγκίπισσας. Προηγουμένως, ο Ρόυ πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν άγνωστο, που αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ήταν ένας παράφρονας ηθοποιός. Ο Ρέης συνήλθε αρκετές εβδομάδες αργότερα και αφού είχε παραμείνει σε κώμα. 


Ύστερα από μια διαφωνία του με τον πρόεδρο της Μέλτσεστερ ο Ρέης αποχώρησε το 1983 για τη Walford Rovers αλλά πολύ γρήγορα επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε. Το 1986-87 αναγκάσθηκε να χτίσει από την αρχή το ρόστερ του συλλόγου, καθώς οκτώ παίκτες, μεταξύ των οποίων ο προστατευόμενός του Jimmy Slade, σκοτώθηκαν στο κρατίδιο Μπασράν, κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης. Η κατάκτηση του Littlewoods Cup του 1987 από τη Ρόβερς αφιερώθηκε στα οκτώ εκείνα θύματα της ομάδας. 


Το 1989-1990 ο Ρόυ εξακολουθεί να οδηγεί τη Μέλτσεστερ σε διακρίσεις, κατακτώντας το Κύπελλο Αγγλίας. Η φήμη του σαν παίκτης-προπονητής έχει ξεπεράσει πια τα Ευρωπαϊκά όρια, με αποτέλεσμα να δεχτεί πρόταση να αναλάβει για 5 χρόνια την τεχνική καθοδήγηση του Εθνικού συγκροτήματος των ΗΠΑ με αμοιβή 8 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία όμως απορρίπτει. Αντιθέτως, το καλοκαίρι του 1992 δέχεται να αναλάβει την ευθύνη της Β΄Ομάδας της Αγγλίας, με την οποία κερδίζει ένα τετραεθνές τουρνουά, έχοντας σαν αντιπάλους τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Σεγκόβια. 

Στις 23 Μαρτίου του 1993 το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συντρίβεται και ο ίδιος τραυματίζεται βαρύτατα, με αποτέλεσμα να ακρωτηριασθεί το αριστερό του πόδι. Μετά την ανάρρωσή του αναλαμβάνει προπονητής στη Monza, αλλά το 1995 μια ακόμη τραγωδία χτυπά την οικογένειά του, καθώς η σύζυγός του σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα. Ο Ρόυ, συντετριμμένος, εγκαταλείπει την προπονητική. Δυο χρόνια αργότερα επιστρέφει στη Μέλτσεστερ και τη βοηθά να αποφύγει τον υποβιβασμό στη Β΄κατηγορία. 


Τα έτη 1997-2001 ο Ρόυ Ρέης εμφανίζεται ως ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, με την κόρη του Μελίντα να κατέχει καίριο διοικητικό πόστο και το γιο του "Rocky" Ρέης να αγωνίζεται σαν σέντερ-φορ, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Συνολικά, ο Ρόυ Ρέης έλαβε μέρος σε 501 επίσημους αγώνες πρωταθλήματος με τη Μέλτσεστερ, από το 1954 έως το 1993 και σημείωσε 436 τέρματα. 


Επίσης, έπαιξε σε 21 αγώνες με τα χρώματα της Walford Rovers (1983), σκοράροντας 45 φορές. Με την Εθνική Ομάδα της Αγγλίας αγωνίσθηκε 43 φορές κατά το διάστημα 1963 - 1987 σημειώνοντας 52 τέρματα.

2 σχόλια:

  1. Υπέροχο άρθρο για έναν αγαπημένο μας χαρακτήρα των κόμικ.Μπράβο Νίκο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ φίλε Σπύρο, θα επανέλθω με "πορτρέτα" και άλλων ποδοσφαιριστών της Μέλτσεστερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή